Парфе с бадеми и горски плодове

24/07/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваПомощник Готвач2695870
"Едва ли ще успеете да му направите същата красива рисунка, но по-важен е вкусът му "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо353
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:
Яйцата и захарта се разбиват много добре до побеляване с миксера. Брашното се пресява и прибавя, а след това и ситно смлените бадеми и ванилията.

Сместа се сипва в тортена тавичка с падащо дъно, с диаметър 26 см. върху хартия за печене. Стената на формата и дъното леко се маже с краве масло. Блатът се пече за 10 минути в загрята фурна на 180 градуса.

Приготвяне на сиропа:
В малък съд на огъня се загрява водата и захарта и се вари, докато се разтопи захарта. Смъква се от огъня и се прибавя няколко капки ром.

Приготвяне на крема:
Брашното се разтваря с малко мляко в купичка, като се прибавя и захарта. Останалото мляко се слага в тенджерка на огъня и като загрее, при непрекъснато бъркане, се добавя разтвореното брашно със захарта. Щом се сгъсти леко като боза, се отдръпва от огъня.

Желатинът се накисва в една кафена чаша студена вода да набъбне за 5-6 минути. След това се втечнява на водна баня и се добавя към горещото мляко.

В купа се разбъркват с лъжица до гладко заедно сметаната и киселото мляко с пудрата захар и една ванилия. Прибавя се постепенно топлото мляко.

Сглобяване на парфето:
Върху тортена чиния се поставя охладения блат, обърнат с долната страна нагоре. Напръсква се със сиропа и обръча на тавичката отново се поставя около блата и се закопчава.

Върху блата се сипват горските плодове /аз ползвах замразени - къпина, черен и червен касис/, а върху тях се поръсват предварително запечените белени филирани бадеми. Плодовете се заливат с крема.

Аз залях с половината от крема и прибрах в хладилника за 40 минути, за да стегне малко крема върху плодовете. Направих го така, за да не изплуват нагоре плодовете и ядките. Исках втората половина от крема да образува по-гладка бяла повърхност, тъй като ми дойде настроение да рисувам върху гладко парфе.

След като първата част от крема вече е стегнала, залях с останалия крем. Отново се оставя в хладилника за три часа.

Сега е вече удоволствието - с няколко капки водка в различни чашки и капачки, прашинки сладкарски боички - синьо, черно, лилаво, зелено, жълто и с една тънка четчица за рисуване в ръка, украсата на парфето е това - картинка от природата.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар