Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пържоли»Свински котлети с тъмна бира

Свински котлети с тъмна бира

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Свински котлети с тъмна бира
Снимка: marcheva14
1 / 6
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Признаваме Мария за властелина на вкусовете"

Необходими Продукти

  • свински котлети - 6 бр.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр. фино смлян
  • сол - 1 ч . л.
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • масло - 20 г
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 2 скилидки, пресован
  • тъмна бира - 500 мл
  • масло - 20 г + 1 с . л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • нишесте - 10 г натурално, разтворено в 30 мл студена вода
  • ГАРНИТУРА
  • глазирани моркови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват подправките, мащерката, риганът, стрит дафинов лист, солта. Добавя се разтопеното масло и зехтин, разбърква се и със сместа се овкусяват котлетите.

Запичат се на тиган, всяка страна за около 2-3 минути. Изваждат се котлетите и се поставят в тавичка за печене.

В същия тиган се добавя още 20 г масло, лъжицата зехтин и се задушават наситненият лук и чесън до омекване. Добавя се тъмното пиво и се оставя да кипне. Сваля се от котлона, добавя се сол и черен пипер. Сместа се изсипва върху котлетите, покрива се с фолио и се пече на 220 градуса за около 20 минути.

Тавичката се изважда от фурната, сваля се фолиото и се пече още, докато месото напълно омекне и сосът се редуцира наполовина. За готовност на месото може да се провери и с вилица, но не трябва да се пресушават котлетите.

След като е готово месото се изважда от тавичката, сосът се връща в тигана, добавя се разтвореното в студена вода нишесте и енергично се разбърква за няколко секунди на умерен котлон, докато се сгъсти.

Ако е необходимо се добавя още малко сол и черен пипер. Сервира се, като се полива всяка пържола с няколко лъжица от соса.

Свинските котлети с тъмна бира са много вкусни.

Гарнитура: Глазирани моркови

Източник: Кулинарен блог Kokona

Забележка: Ползвала съм тъмна бира Старопрамен. Месото беше от свинско котра филе, нарязано на пържолки около 2-2.5 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: