Ястие с ориз и морски дарове

24/07/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач1682271164
Приготвяне28 мин.
Готвене32 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо146
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете половината от скаридите, главата лук нарежете на 4, моркова оставете цял или разполовен на две. Залейте с около 1.5 -2 л. вода и сложете сол, зехтина, щипка куркума и стръковете магданоз.

За бульон с по-интензивен вкус аз винаги слагам повечко обелки и глави от скариди, които имам съхранени във фризера, но може да се ползва и кубче рибен бульон. Варете бульона 18-20 минути.

2. През това време си пригответе софритото, като за тази цел накълцайте лука, зелената чушка и чесъна на много ситно. Сухата червена чушка накиснете във вода докато набъбне или я пуснете за малко във врящия бульон и после изстържете с помощта на остър нож месестата част.

3. Загрейте зехтина на среден огън и запържете първо лука и зелената чушка с щипка сол, щом омекнат и са готови сипете доматеното пюре, чесъна и месестата част на червената чушка. Гответе 4-5 минути и сложете ориза и калмарите, нарязани на пръстени.

Запържете за кратко и налейте прецедения бульон, чието количество трябва да е 4 пъти по-голямо от на ориза или малко повече. Целта ни е ястието да стане течно, с чорбичка, а не прекалено гъсто. Ако ви остане бульон може да си го съхраните във фризер.

4. Варете 12 минути на среден огън и добавете шафрана, скаридите и норвежкия омар (това пак си е скарида, но със дълги щипки и твърда обвивка). Мерлузата нарежете на парченца и също пуснете в ястието. Ако желаете може да ползвате филе от друга бяла риба.

Варете още 4 минути, не повече и отстранете от огъня. Добре е ястието да престои 5-6 минути преди да се сервира. Насладете му се с хубаво бяло вино.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар