Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Ястие с ориз и морски дарове

Ястие с ориз и морски дарове

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ястие с ориз и морски дарове
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
24/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
28 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Уникално вкусна и ароматна гозба с морски дарове, която чревоугодници и гастрономи ще оценят подобаващо"

Необходими Продукти

  • скариди - 12 - 14 бр. (Лангустини, Тигрови скариди , Камарони или други)
  • норвежки омар - 4 бр. средно големи
  • мерлуза - 260 г филе
  • калмари - 150 г
  • ориз - 260 г (тип Бомба)
  • шафран - 1.5 г
  • За бульон
  • обелки от скариди
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 бр. голям
  • магданоз - 3 стръка
  • сол
  • зехтин - 30 мл
  • куркума - 1 щипка
  • За софрито
  • лук - 1 глава, малка
  • чушки - 1 бр. средна (зелена)
  • доматено пюре - 150 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • зехтин - около 80 мл
  • чушки - 1 бр. малка, сушена (червена)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете половината от скаридите, главата лук нарежете на 4, моркова оставете цял или разполовен на две. Залейте с около 1.5 -2 л. вода и сложете сол, зехтина, щипка куркума и стръковете магданоз.

За бульон с по-интензивен вкус аз винаги слагам повечко обелки и глави от скариди, които имам съхранени във фризера, но може да се ползва и кубче рибен бульон. Варете бульона 18-20 минути.

През това време си пригответе софритото, като за тази цел накълцайте лука, зелената чушка и чесъна на много ситно. Сухата червена чушка накиснете във вода докато набъбне или я пуснете за малко във врящия бульон и после изстържете с помощта на остър нож месестата част.

Загрейте зехтина на среден огън и запържете първо лука и зелената чушка с щипка сол, щом омекнат и са готови сипете доматеното пюре, чесъна и месестата част на червената чушка. Гответе 4-5 минути и сложете ориза и калмарите, нарязани на пръстени.

Запържете за кратко и налейте прецедения бульон, чието количество трябва да е 4 пъти по-голямо от на ориза или малко повече. Целта ни е ястието да стане течно, с чорбичка, а не прекалено гъсто. Ако ви остане бульон може да си го съхраните във фризер.

Варете 12 минути на среден огън и добавете шафрана, скаридите и норвежкия омар (това пак си е скарида, но със дълги щипки и твърда обвивка). Мерлузата нарежете на парченца и също пуснете в ястието. Ако желаете може да ползвате филе от друга бяла риба.

Варете още 4 минути, не повече и отстранете от огъня. Добре е ястието да престои 5-6 минути преди да се сервира. Насладете му се с хубаво бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: