Пухкави пърленки

04/07/2012
Росица Ивановаот Росица ИвановаЧирак / Автор
"Пърленките са сред любимите хлебчета на бъгларите. А знаете ли как да си ги приготвите сами? Вижте тази безотказна рецепта"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции15-20 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо38 118
  • Преглеждания за месеца96
  • Преглеждания за седмицата23
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3,6 от 5

Необходими Съставки

  • мая - 1 кубче жива
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • захар - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л. равна, за хляб
  • вода - 750 мл хладка
  • сухо мляко - 2с.л.
  • брашно - около 1 и 1/2 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 1 ч.ч. от топличката вода с малко захар, а в останалата вода разбъркайте сухото мляко.

След като маята се активизира я сипете към пресятото брашно.

Добавете останалата захар, сол, угасената в оцета сода и с млечната вода и олиото замесете постепенно гладко и хомогенно тесто.

Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.

След това кусайте от него парчета с големината на шепа и ги оформете на елипсовидни питки.

Загрейте грил тиган и го намазнете. Изпечете питките отгоре от двете страни.

Получават се много пухкави пърленки. Това тесто е подходящо и за пържени мекици.подобни рецепти тук

5 5
4 4
3 3
2 3
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Мария
Мария
06.08.2015 10:07
О, чудесно е щом става с готово тесто ! Аз от готовото тесто, вместо да пържа мекички, го правя на кифлички със плънка от сиренце и извара,белтък ! Жълтъка използвам за намазване.А изварата слагам да не е толкова соленичко ! И не пържа в тези горещини, а пека :)
0
0
Теменуга Тодорова
Теменуга Тодорова
25.07.2013 22:37
Още по- бързо стават с готов тесто. И пак са много хубави!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв