Най-мързеливата лютеница на света

27/07/2017
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаПомощник Готвач1846811001
Приготвяне60 мин.
Готвене150 мин.
Общо210 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 613
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе голяма и дълбока тава с капак, която да може да влиза във фурната. Ако не разполагате с толкова голяма намалете количеството на съставките, или печете на два пъти.

Зеленчуците се измиват и подготвят. На чушките се отстраняват дръжките и семето. Доматите се издълбават от към дръжките, но не е нужно да се белят. Лукът и чесънът се обелват.

Патладжаните е добре да се обелят. Махат се дръжките на тиквичките. Обелвам морковите (лично аз предпочитам да не ползвам захар в лютеницата и това е причината да слагам по-голямо количество моркови).

Зеленчуците нарязвам на едри парчета и ги слагам в тавата, заедно с (предварително измити) магданоз и копър - заедно със стъблата. Добавям солта, олиото, оцета и подправям със кимион и черен пипер. Слагам капака на тавата и поставям във предварително загрята фурна.

Пека около 2 часа и спирам фурната. Зеленчуците се доизпичат на изгасена фурна още половин час. Изваждам и пасирам зеленчуците както са в тавата. Насипвам в сухи буркани и стерилизирам 20 минути.

Съставките на лютеницата може спокойно да промените по ваш вкус. Например, ако не харесвате патладжани - не го слагайте - добавете в повече от зеленчук, който вие харесвате. Количествата преценявате сами.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар