Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Най-мързеливата лютеница на света

Най-мързеливата лютеница на света

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Най-мързеливата лютеница на света
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 2
27/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • чушки - 2 кг червени
  • чушки - 1 кг зелени
  • домати - 1 кг
  • лук - 3 големи глави
  • чесън - 2 големи глави
  • тиквички - 1 кг
  • патладжани - 1 кг
  • моркови - 1.5 кг
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • олио - 1 к.ч.
  • оцет - 3 с.л.
  • морска сол - 3 равни с.л.
  • кимион - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе голяма и дълбока тава с капак, която да може да влиза във фурната. Ако не разполагате с толкова голяма намалете количеството на съставките, или печете на два пъти.

Зеленчуците се измиват и подготвят. На чушките се отстраняват дръжките и семето. Доматите се издълбават от към дръжките, но не е нужно да се белят. Лукът и чесънът се обелват.

Патладжаните е добре да се обелят. Махат се дръжките на тиквичките. Обелвам морковите (лично аз предпочитам да не ползвам захар в лютеницата и това е причината да слагам по-голямо количество моркови).

Зеленчуците нарязвам на едри парчета и ги слагам в тавата, заедно с (предварително измити) магданоз и копър - заедно със стъблата. Добавям солта, олиото, оцета и подправям със кимион и черен пипер. Слагам капака на тавата и поставям във предварително загрята фурна.

Пека около 2 часа и спирам фурната. Зеленчуците се доизпичат на изгасена фурна още половин час. Изваждам и пасирам зеленчуците както са в тавата. Насипвам в сухи буркани и стерилизирам 20 минути.

Съставките на лютеницата може спокойно да промените по ваш вкус. Например, ако не харесвате патладжани - не го слагайте - добавете в повече от зеленчук, който вие харесвате. Количествата преценявате сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: