Пица с картофи и билково песто

27/07/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач40964831621
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо247
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходима е плоска тава, леко намаслена със зехтин - 42/33 см; Фурна - 250 градуса без вентиратор.

1. Започва се с картофите
В голяма купа се изсипва водата с 4 ч.л. сол. Разбърква се. Картофите се почистват, обелват и нарязват на V образното ренде или мандолина на тънички дискове. Веднага се поставят във водата, за да престоят около 30 до 90 мин. Това спомага да не потъмнеят, да се овкусят и да се сготвят частично от солта. Ще омекнат.

След това време картофите се отцеждат от водата и с ръце се изстискват внимателно. Поставят се върху домакинска хартия и много добре се подсушават. Това е важно, за да не остане след това тестото глетаво от влагата и картофите да останат хрупкави. Прехвърлят се в голяма купа и се смесват със зехтина, лука нарязан на дискове около 3 мм, наситнен розмарин и черен пипер. Оставят се настрана.

2. Тесто
Междувременно докато се изчакват картофите се приготвя тестото. В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва брашното, сухата мая, отстрани солта, зехтин и се добавя водата. Замесва се меко тесто за около 5 минути. Ако изглежда сухо се добавя още малко вода.

Трябва да е гладко и еластично. Прехвърля се в леко намаслена със зехтин купа, покрива се и се оставя да втаса за около 30 мин. След това време се изважда и поставя в центъра на тавата и с ръце се разстила до краищата ѝ. Върху него се разпределя сместа с картофите, като се покриват и краищата на тестото.

Пече са на 250-220 градуса без вентиратор за около 30 минути или докато крайчетата на тестото покафенея, а картофите са със златист цвят. Пицата се нарязва на провоъгълни парчета. Сервира се топла с купичка билково песто.

3. Билково песто
Всичко продукти за билковото песто се почистват и се поставят в блендер. Смилат се на пюре. Поставя се в буркан и се дължи до 1 седмица в хладилник. Може да се ползва за спагети, брускети, салати или печени зеленчуци.

Източник: Кулинарен блог на Й.Петрова

Забележка: Изключително интересна и много вкусна пица, с уникално тъничко хрупкаво тесто, нещо по-различно от досегашните, които сме опитвали.

Суровото кашу в пестото не ми достигна малко и допълних със сурови бадеми, не се отрази вкусово, така че ако в момента няма кашу спокойно може да се замени със суров бадем. Ако не се разполага със сирене пекорино може да се замени с пармезан.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар