Портокалов сладкиш с кардамон

29/07/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2592781572
"Няколко зрънца кардамон в този сладкиш карат портокаловия аромат да разцъфне "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо656
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Приготвяме сиропа, поставяйки водата и захарта на среден огън. Режем портокалите на тънки кръгчета и щом захарта се разтопи ги пускаме вътре. Оставяме сиропа да ври 10-15 минути като намаляваме малко огъня. Портокалите трябва да омекнат и пуснат всичкия си аромат, но не трябва да се разкашкват и нарушават целостта си.

2.Отстраняваме от огъня, изваждаме и отцеждаме кръгчетата плод и оставяме настрана.

3. В купа разбиваме яйцата със захарта, докато побелеят и почти утроят обема си. Директно върху тях пресяваме брашното с бакпулвера и разбъркваме внимателно с дървена лъжица.

Прибавяме разтопеното масло, бадемите, зрънцата кардамон и настърганата кора от портокал и отново разбъркваме.

4. Кръгла тавичка с диаметър 25 см. покриваме с хартия за печене, алуминиево фолио или просто намасляваме обилно.

Подреждаме кръгчетата портокал по дъното и стените на тавичката като ги притискаме леко, за да залепнат. Върху тях изсипваме сместа за сладкиша и печем на 170 градуса в предварително загрята фурна около 40-45 минути или до суха клечка.

5. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади леко върху решетка (4-5 минути), след това обръщаме и сиропираме.

Оставяме да изстине напълно преди да сервираме.

Сладкишът е подходящ за лек десерт със своя свеж и ненатрапчив аромат! Текстурата му е нежна и се топи в устата.

Приготвяла съм го и без бадемите, увеличавайки малко брашното. Резултатът е също толкова разкошен! Надявам се да пробвате, да споделите и да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар