Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Домашен кекс с кисело мляко и какао

Домашен кекс с кисело мляко и какао

МариянаМарияна
Новак
3702114
31/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Всички знаете какъв е вкусът му и никога няма да откажете едно парченце"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л..
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 - 3 пакетчета или есенция
  • сол - 1 щипка
  • какао - 1 пълна с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато приготвям кекс винаги първо пресявам брашното заедно с бакпулвера и подготвям формата за печене, като намазвам с тънък слой зехтин и поръсвам с брашно. Излишното брашно се отстранява. Фурната се загрява на 180 градуса.

Зехтинът е обикновен, подходящ е за печене и няма аромат на маслини. Изберете такъв, който може да се използва за термична обработка.

Яйцата се разбиват до много пухкав крем заедно с щипката сол и захарта, която се добавя на части, за да се разтвори по-лесно и да бухне повече сместа. След това се добавя киселото мляко, в което предварително е добавена содата (трябва да е шупнала) и се разбърква.

След това се добавят зехтинът и брашното с бакпулвера, също на части и се разбърква с дървена лъжица, или с миксер на ниска скорост. Дори да спадне обема на сместа, при печенето ще бухне.

Сместа се разделя на 2. В едната част се добавя какао и се разбърква до хомогенност. Изсипваме бялата част във формата и върху нея кафявата.

Пече се на 180 градуса, или 160/70 градуса с вентилатор за 45 минути, или до готовност, като се проверява с клечка.

Винаги може да експериментирате и да направите кекса с шарки на зебра, или както на вас Ви харесва. По желание може да поръсите с пудра захар, да запечете със сироп по ваш вкус, или разтопен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Доволна съм, стана много вкусен!
15.09.2023 21:31
Анонимен
Анонимен
Страхотен кекс!
Добавям течен шоколад отгоре, става уникално :)
11.03.2023 15:41
4
1
Анонимен
Анонимен
Направих го! Чудесна рецепта!
14.03.2022 13:03
1
Анонимен
Анонимен
Стана много хубав!Благодаря!
27.07.2021 00:55
Olga Petkova
Olga Petkova
Много сполучлива рецепта!
06.04.2020 18:32
1
Grace404
Grace404
Blagodarja za rezeptata, Mariana! Az praveh po neja ot mnogo godini tozi Keks. Pokraj mestene v nov apartament, zagubih rezeptata i mi lipsvashe mnogo. Opitvala sam drugi, no ne e kato tazi. Pozdravi :)
14.04.2019 20:33
5
Валя Йорданова Стефанова
Валя Йорданова Стефанова
Хубава рецепта може някой път да я направя вкъщи
03.08.2017 15:31
12
1
Покажи всички подкоментари