Рататуй с босилек и чеснов сос

02/08/2017
Mimi Danielle Kalcheff
отMimi Danielle KalcheffНовак9413
"Вълшебен вкус, неустоим аромат и нежен доматен сос - предложение за обяд, на което не може да устоите "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 432
  • Преглеждания за месеца149
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • домати - 1 буркан белени, може и пресни
  • морков - 1 малък
  • червен лук - 2 малки глави
  • зелена чушка - 1/2 (сладка)
  • магданоз - 2 стръка
  • лимонена мащерка - 5 - 6 листа
  • бял босилек - 5 - 6 листа френски (всякакъв босилек става)
  • маслини - 3 бр.
  • патладжан - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр. бяла + 1 зелена
  • розови домати - 2 бр.
  • подправки - на вкус
  • зехтин - 2 с.л.
  • Сос
  • чесън - 2 скилидки
  • майонеза - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1.Използвайте по-дълбок тиган. Слагате доматите заедно с лука, моркова, чушката, магданоза и лимонената мащерка на котлона. Прибавяте малко сол, черен пипер и зехтин. Разбърквайте 2-3 пъти, докато закъкри и не си смени цвета и омекнат морковите;

2. Когато прецените, че доматената основа е готова, изключете котлона и дръпнете тигана настрани;

3. Изсипете всичко в тава, в която ще нареждате всичко останало;

4. Нареждате листенцата босилек и кръгчета маслинки върху сготвените вече домати и други зеленчуци;

5. Започва и забавната част с реденето на кръгчетата патладжан, тиквички и домат. Аз ги нареждам зелена тиквичка, бяла тиквичка, патладжан и домат. Гледайте кръгчетата зеленчуци да са близки по размер, за да ви паснат в тавичката;

6. Когато сте готови с нареждането и решите, че е достатъчно красиво, за да го изядете след това, покрийте тавичката с алуминиево фолио и пъхнете тавата във фурната на 190 градуса за около 40 мин.

7. Когато цялата ви къща заухае на сготвена манджа и са минали 35-40 мин, може да махнете фолиото и да поръсите леко с чубрица и да оставите да се запекат зеленчуците леко отгоре (5 мин)

За направата на соса:
1. Обелете чесъна;
2. Минете го през пресичка, ако нямате такава, го нарежете на ситно;
3. В купичка или малка чашка сложете млякото и майонезата;
4. Добавете чесъна към млечния сос и готово.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Eivi
Eivi
18.08.2017 07:51
Вкусна лятна манджичка!
И много ефектна става като се подредят разноцветните син, червен домат и тиквичка! :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв