Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Патладжани»Печени патладжани с козе сирене, мед и чесън

Печени патладжани с козе сирене, мед и чесън

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Печени патладжани с козе сирене, мед и чесън
Снимка: marcheva14
3 / 4
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Патладжани с дъх на лято и вкус, който ще се помни дълго"

Необходими Продукти

  • патладжан - 4 бр. големи
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - 100 - 120 мл
  • чесън - 2 - 3 скилиди
  • козе сирене - 150 г
  • течен мед - 30 мл
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 220 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене.

Патладжаните се измиват и се разрязват на половини заедно с дръжките за повече естетика.

Във всяка половинка се правят разрези в диагонал, но не и до дъното им, след това отново в диагонал, за да се получат малки квадратчета. Поръсват се със сол и черен пипер.

Пресоват се скилидите чесън и се натриват във вътрешността на всяка половинка патладжан. Поливат се обилно със зехтин и се поставят във фурната. Пече се на 220 -200 градуса за около 40 мин.

След това се обръщат с вилица, за да омекнат и от долната страна, за около 15 мин и отново се обръщат. Ако е необходимо се долива още малко зехтин. Изваждат се от фурната и бързо се намачква вътрешността им с вилица и се поръсват с козето сирене.

Връщат се отново във фурната и се допичат за още 10 мин само на горен реотан. Изваждат се. С вилица се посипва върху патладжана в кръг течен мед. Поръсват се с наситнен магданоз.

Печените патладжани с козе сирене, мед и чесън са много вкусни.

Източник: Вкуснотека Ани Шикарян

Забележка: Изключително вкусни патладжани на фурна. Рецепта с дъх на лято, лесна и бърза.

Патладжаните, след като бяха запечени отгоре за около 40 мин, не беше необходимо да ги обръщам, те вече бяха напълно готови. Извадих ги, намачках ги с вилица, както е указано в рецептата, и посипах сиренето.

Запекох пълнените патладжани за 10 мин. Важно е да се следи печенето им, за да не прегорят във фурната. Нека вълнежът им да бъде сочен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: