Точени бутерки

ViktoriaViktoria
Чирак
63437133463
Точени бутерки
Снимка: Viktoria
1 / 3
06/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 10 г
  • вода - 150 мл хладка
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 30 г
  • сол - 1/2 с.л.
  • масло - 250 г
  • жълтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд слагаме хладката вода и маята. Оставяме да се активира 15 минути. В купа пресяваме брашното, добавяме захарта, солта, прясното мляко, 50 г маслото, жълтъците и активираната мая. С миксер разбъркваме, докато получим тесто.

Изсипваме тестото върху набрашнен плод и месим 10 минути. Слагаме тестото в прозрачно фолио и прибираме в хладилника за 2-2 часа 30 минути.

Върху прозрачно фолио слагаме 200 г масло и го покриваме с още. С помощта на точилка разточваме маслото, да стане на лист, и прибираме в хладилника.

След като минат 2-2:30 минути, върху набрашнен плод слагаме тестото и с нож разрязваме тестото по средата на четири, издърпваме краищата и с точилката оформяме правоъгълник. По средата слагаме маслото и загъваме като плик.

Започваме да разточваме тестото, като движенията са само напред назад. Отново сгъваме във формата на плик и прибираме във фризер за 15-20 минути.

Същата процедура с разточването и сгъването правим още 4 пъти, като след всяко разточване и сгъване трябва да престой по 15-20 мин. във фризер или 30 мин. в хладилник.

Сред последното сгъване на тестото оставяме в хладилника да престои нощ, а и на сутринта да приготвим бутерките. От тестото разточваме кора и с нож разрязваме триъгълници и оформяме бутерките.

Нареждаме в тава и оставяме да втасат 2:30 минути. След това ги намазваме с жълтъците и

печем на 160 градуса до готовност. Бутерките се сервират топли и за нула време се изяждат.

Точените бутерки са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: