Питка за Преображение Господне

07/08/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваМастър Шеф98412329083
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо547
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и сипете в купичка около една кафена чашка. Добавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно. Оставете да се активира.

Разбийте яйцата без единия жълтък, него отделете за намазване, като му сипете една лъжичка прясно мляко и малко олио. При яйцата добавете киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното и сипете солта, направете кладенче и изсипете млечната смес и маята.

Замесете хубаво гладко еластично тесто, намажете с олио и покрийте с фолио да втасва.

Оформянето е по следния начин. Разделете тестото на една голяма топка и една малко по-малка от голямата. Голямата хубаво я загладете като объл хляб и сложете в тава, покрита с хартия за печене.

Другата част тесто омесете с куркума и разточете на три обли кори, като ги мажете с олио без последната. Разрежете първо на 4 и после всеки триъгълник на още 3.

Получават се 12 листа, като всеки трябва да притиснете по средата с дървено шишче и отстрани на 3 места, така придобива изцяло листо. Голямата оформена топка пробийте с чаша на 4 места и там потавете листенцата както ви хареса.

Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар