Питка от къпано тесто

08/08/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваПомощник Готвач2896273
"И в кухнята се разнесе невероятен аромат..."
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо855
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В една моя книжка, отпреди 30 години, тази питка е наречена виетнамска. Няма подробности от къде идва наименованието й, но така или иначе си е "окъпано" тестото за питката, а тя е мека и вкусна.

Затоплете млякото толкова, колкото да достигне температурата на ръката.

Пресейте брашното заедно с една лъжичка сол и от него оформете кладенче. В керамична купичка натрошете прясната мая и посипете с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и прибавете 2 с.л. прясно мляко, разбъркайте и оставете да шупне.

С вилица разбийте яйцето, престояло 2 часа на стайна температура. Прибавете го към брашното, както и останалите продукти и замесете тесто, което да е меко, но да не лепне.

Набрашнете квадратно парче тензух и поставете тестото. Завържете кърпата с малко пространство около тестото, подобно на торбичка, обвързана с шнур. Завържете и пуснете "торбичката" с тестото в кофа с вода, която също трябва да е с температурата на ръката ви.

След 40 минути тестото ще втаса и то само ще се обърне и ще се вдигне. Щом изплува на повърхността на водата, го извадете, внимателно отвържете кърпата и премесете с малко брашно, колкото да не лепне.

Сложете тестото в намазнена с меко краве масло тавичка с ширина 26 см. Отгоре намажете с четка с вода и с пръсти прободете на няколко места.

Изпечете на 220 градуса за 25-30 минути, докато се зачерви.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар