Питка Боженци

08/08/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Кой иска да си чупне парченце от тази пухкава питка?"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 538
  • Преглеждания за месеца3537
  • Преглеждания за седмицата260
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно – 500 г
  • бакпулвер – 1 бр.
  • яйца – 2 бр.
  • олио – 1 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • сода бикарбонат – 1 ч.л.
  • ябълков оцет – 1 ч.л.
  • кисело мляко – 500 г боженци
  • сирене – 300 г боженци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти да престоят на стайна температура поне 1 час.

Поставете яйцата в купа и ги разбийте с вилица. Добавете захарта, олиото и киселото мляко.

Смесете оцета със содата и след като шупне я прибавете към яйчената смес, посолете. Смесете пресятото брашно с бакпулвера и го добавете на етапи като разбърквате с шпатула, до гъсто лепнещо тесто.

Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте внимателно, докато се усвои равномерно в тестото.

Постелете тава с размери 26 см в диаметър с хартия за печене, намажете я с олио и сипете сместа в нея, загладете равномерно.

Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 35-40 минути до златистокафяв загар.

След като извадите питката от фурната, намажете горната кора с кубче масло, завийте с кърпа за около 10 минути. Пухкава, мека и невероятно ухаеща питка, без тъмни петна от содата.

Източник: Христина Колеваподобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар