Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Турска салата (Късър)

Турска салата (Късър)

TanqTanq
Новак
552764
Турска салата (Късър)
Снимка: Tanq
2 / 3
27/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Свежа и диетична салата с ориенталска екзотика."

Необходими Продукти

  • булгур - 1 ч.ч. от дребния турски булгур
  • доматена салца - 1 1/2 с.л. (доматено пюре)
  • пресен лук - 3 - 4 сръка или 1 глава стар лук
  • чушки - 1 бр. средна (зелена)
  • магданоз
  • лимони - 1 бр.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипвате булгура в по-дълбок съд и го заливате с топла вода (водата трябва да е едно пръстче над булгура), оставяте го настрани.

В тиган загрявате олио, слагате лука и ситно нарязаната пиперка и запържвате до прозрачен цвят (внимавайте лукът и пиперът да не се препържат и да получат кафяв цвят), след което добавяте салцата и пържите още около 5-6 мин.

Получената смес изсипвате във вече набъбналия булгър (булгурът трябва да поеме всичката вода), разбърква се хубаво и се осолява на вкус, захлупва се и се оставя да поизтине за 30 минути, след което се реже магданозът и се изцежда лимонът. Много лека и приятна зеленчукова салата за всички сезони.

Забележка: В повечето случаи туркините я правят с пресни домати вместо салца и слагат всичко сурово, но на мен лично по този начин най-ми харесва.

Може да пробвате и двата варианта!

Турската салата (Късър) е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: