Домашна лютеница по лозенски

12/08/2017
Н
отННовак33
"И малко сиренце... нищо повече не ви е нужно "
Приготвяне90 мин.
Готвене120 мин.
Общо210 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 827
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • домати - 3 кг (може да са нарязани на кубчета или да се смелят)
  • чушки - 2.5 кг червени (опечени, обелени, да са нарязани на по - дребно, или да се смелят)
  • За марината
  • оцет - 2 ч.ч.
  • олио - 1. 5 ч.ч.
  • захар - 1. 5 ч.ч.
  • сол - 2 с.л.
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • магданоз - 1 връзка (нарязан на ситно)
  • люти чушки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме доматите да заврят на бавен огън (по възможност на селска печка), докато не се сгъстят достатъчно. Добавяме нарязаните или смлените червени чушки.

Щом видим, че сместа е достатъчно сгъстена, махаме от печката и в друг съд добавяме продуктите за маринатата.

Маринатата седи на котлона, докато не започне за ври (няма последователност на слагане на продуктите). Тук по желание може да се добавят и люти чушки (ако искаме лютеницата да стане апетитка).

След като маринатата заври я изсипваме в съда с доматите и чушките. Слагаме отново на печката и варим, докато не се сгъсти достатъчно, като бъркаме непрекъснато, за да не загори, около 2 часа.

Разпределяме в бурканчета и стерилизираме за 3 минути. От 1 доза излизат около 10 малки бурканчета.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Татяна  Ангелова
лютеницата я правя от години е много сполучлива.
1
0
Н
Н
30.08.2017 20:51
Така е. Ние също я правим от години, а рецептата е предавана от години.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв