Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Богородичен объл хляб

Богородичен объл хляб

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Богородичен объл хляб
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
15/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл хладка
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • зехтин - 1 с.л.
  • брашно - 900 г бяло (София мел Класик)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното три пъти, като оставите малко за доомесване, ако е нужно. Водата трябва да затоплите, но не и гореща, а колкото да ви трае пръстът. Сипете една чашка в купичка и добавете захарта, разбъркайте.

Сипете сухата мая, разбъркайте и поръсете с брашно, оставете да се активира маята, преди да я изсипете при брашното. Направете кладенче в брашното и добавете солта.

Сипете останалата топла вода, зехтина (може и олио) и маята. Замесете средно твърдо тесто, което трябва да не лепне по ръцете. Намажете тестото с олио и покрийте с кърпа, оставете да втаса.

От това тесто можете да оформите три обли хляба или два (по ваша преценка). В подходящи тави, застлани с хартия за печене, сложете оформения объл хляб. Поръсете хляба с брашно, като го сипете със ситото или цедка.

Рисуването на хляба става с помощта на нож с много остър връх или скалпел. Аз първо го разрязах на кръст, след което оформих както ми хареса. Можете да изобразите различни форми по този начин.

Оставете хляба на топло да втасва, след което печете в загрята фурна на 170 градуса на най-долно положение на печката.

Печете за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: