Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача на розички

Празнична погача на розички

Потребител#196367Потребител#196367
Новак
2817249143
Празнична погача на розички
Снимка: Потребител#196367
1 / 3
15/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"С тази вкусна погача всеки ден може да ви е празничен!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 30 г
  • прясна мая - 25 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - за доомесване
  • жълтък - 1 за намазване
  • олио - 1 ч.л.
  • По желание
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля до телесна температура. В него се разтваря маята заедно с чаена лъжичка захар и супена лъжичка брашно. Сместа се оставя да се надигне около 15 минути.

Брашното се пресява в купа заедно със солта, към него се добавят шупналата смес с маята, двете яйца и стопеното масло. Замесва се меко тесто, ако лепне по пръстите, се добавя допълнително брашно.

След като тестото стане гладко, се оставя в намазана с олио купа, покрива се с фолио и се оставя да удвои обема си. Втасалото тесто се изважда от купата и се разделя на две части. Всяка част се разточва на кора с дебелина около половин сантиметър, от нея с помощта на чаша се изрязват кръгчета.

За всяка розичка се нареждат по четири кръгчета, които леко се застъпват. По желание в горния край на първите две кръгчета и в долния край на другите две се поставят парченца сирене. Така наредените кръгчета се навиват на руло, което се разрязва по средата. Получават се две розички.

Розичките се нареждат в тава, намазана с олио или покрита с хартия за печене, погачата се оставя да втаса още веднъж, покрита с фолио, докато удвои обема си, след това се намазва с жълтъка, смесен с чаена лъжичка олио. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

Ако не сте сигурни дали е готова, проверете със суха клечка, ако клечката излезе суха, значи погачата е готова. Ако по време на печене се зачерви прекалено много, а още не е добре изпечена, може да се покрие с алуминиево фолио.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: