Торта Илария

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Торта Илария1 / 2
13/07/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10-12 парчета
"Торта Илария е една от най-посещаваните ни рецепти за торти, а отзивите за нея - отлични. Опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 броя
  • захар - 2 ч.ч.
  • масло - 3/4 ч.ч. меко
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кафе - 1/2 ч.ч. силно шварц
  • брашно - 1 и 3/4 ч.ч.
  • какао - 1/2 ч.ч.
  • сода - 1 и 1/4 ч.л. бикарбонат
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 капсула
  • За крема
  • масло - 250 г меко
  • пудра захар - 2 ч.ч.
  • крема сирене - 400 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • пудинг - 1 пакетче ванилов
  • прясно мляко - 500 мл за пудинга
  • захар - около 4 с.л. за пудинга
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте яйцата с маслото и захарта до получаване на гладък и пухкав крем. Добавете при непрекъснато разбиване олиото, мекото масло, разтвореното в прясното мляко кафе.

Пресейте брашното, разбъркайте го със содата, бакпулвера, какаото, солта, ванилията и постепенно добавяйте сухата смес към течните съставки.

Бъркайте с лъжица или шпатула, докато всичко се хомогенизира. От тази смес изпечете 3 еднакви блата в по-голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и леко намазнена.

Блатовете се пекат в загряна на 180 градуса фурна до суха клечка. Охлаждат се върху решетка и тогава се маха хартията.

За крема сварете пудинга според указанията на опаковката, като използвате предвиденото прясно мляко и захар. Отделно разбийте маслото с пудрата захар и ванилията на пухкав бял крем.

При непрекъснато разбиване добавяйте крема сиренето, като трябва да се получи гладък и стегнат крем. Заделете 1/3 от този крема за украса. Към останалата част се добавя лъжица по лъжица много добре изстиналият пудинг, като се бие с миксер.

Слепете блатовете с така приготвения крем, намажете цялата торта с него и със заделения маслен крем с помощта на пош или шприц шприцовайте малки розички по повърхността. Поръсете отгоре с пресято какао и сложете тортата за няколко часа на хладно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
520
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тамя Здравкова
Тамя Здравкова
Много ми харесва тортата, ще се пробва при първа възможност. Имам едно въпросче...блатовете могат ли да се сиропират.
11.02.2014 16:00
Tsvetelina Mincheva
Tsvetelina Mincheva
Тортата стана прекрасна. Препоръчвам я на всички, става за всякакви поводи а пък и без повод :)
29.12.2013 16:30
венета
венета
Тортата ми стана супер правих я за рожденния ден на мъжа ми цялата фамилия си облизахме пръстите,нямах пудинг и сложих крем нишесте крема ми стана малко редичък но въпреки всикчо стана много добре.Препоръчва я на всичко аз лично бих я направила отново!!!
25.12.2013 22:09
Димитър Стефанов
Димитър Стефанов
Опитах се да изпълня точно рецептата...
Блатовете се получиха много добре...
Обаче кой дявол ме накара да сложа две, три... е, пет... лъжици ром в крема - не знам...
Крема така и не се получи като хората... Стана някакъв крем, вкусен е... Ама утре ще видим...
13.12.2013 22:11
1
aylin
aylin
страхотна,препорачвам я на всеки много вкусна и лека
06.12.2013 11:44
Красимира
Красимира
Аз не сложих 1/2 чаша кафе, а 1 лъжица нес кафе и ми стана много добре сместа за блата. Сутринта я пробвах в една приятелка, която я беше направила с готови блатове. По-тежка ми се стори така, но пак е супер!
19.11.2012 13:54
2
1
veronika
veronika
много рядка ми стана сместа за блата
14.11.2012 13:04
Люба
Люба
А става ли да изпека блатовете и след това да ги нарежа на 3, за да не пека отделно?
12.11.2012 23:15
Красимира
Красимира
Вчера ядохме тортата (беше за рождения ден на мъжа ми)и много я харесахме, особено децата. Определено ще я направя пак!
12.11.2012 18:14
Красимира
Красимира
Преди малко я направих, но крема е вкусен и определено по-различно от крема, който правя винаги за торта.Стана същата като на снимката. Сигурна съм, че ще е страхотна!
10.11.2012 21:02
Даниела Полякова
Даниела Полякова
Изпробвано!!!!Наистина перфектно :)
07.11.2012 17:59
tania
tania
мн е хубава опитаите е
07.11.2012 16:48
гост
гост
Тортата е уникално вкусна!
12.09.2012 12:41
Suzito Iovcheva
Suzito Iovcheva
Продукти:
200 г бисквити "Еверест" с шоколад
400-500 г безсолна извара /от опаковките като колбас/
3 бр. яйца + 100 г захар
ванилия и канела /по желание/
орехи едро счукани
сокът от 1 бр. лимон
100 г краве масло
плодов конфитюр от малини, ягоди, къпини или боровинки

Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на ситно и се омесват с предварително разтопеното кр. масло, прибавя се 1/2 от лимоновия сок, орехите, канела.

Сместа се разстила на дъното на тортена форма и се притиска плътно по дъното. Яйцата + захарта се разбиват на пухкава хомогенна смес, постепенно към тях се прибавя изварата, останалият 1/2 лимонов сок, ванилията. Всичко се разбива много добре и се излива върху блата. В предварително загрята ел. фурна на 200 гр. или микровълнова на максимална мощност се поставя сладкишът за 8-10 мин. Проверява се с клечка дали се е стегнала сместа. Изважда се, охлажда се. Преди сервиране се покрива по желание с конфитюра.

Чудесен десерт за кафе и чай!

Да Ви е сладко!
02.08.2012 17:36