Карамелен мус - пудинг

17/08/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач38763228241
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо298
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • КАРАМЕЛЕН МУС
  • дулсе де лече - 300 г
  • сметана - 240 мл висок % (35 - 37 %)
  • прясно мляко - 220 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • пудра захар - 30 г (2 с. л.)
  • нишесте - 15 г натурално (1 с. л.)
  • ванилия - 1 ч. л. екстракт
  • желатин - 7 г (1 ч. л.)
  • вода - 3 с. л.
  • ТОПИНГ ОТ БАДЕМИ И БИСКВИТИ
  • бисквити - 80 г на трохи смляни в блендер
  • захар - 75 г кристална
  • бадеми - 75 г сурови с люспата
  • вода - 3 с. л.
  • ШВЕЙЦАРСКИ МЕРЕНГ
  • белтъци - 3 бр. (100 г)
  • захар - 150 г кристал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на крокана от бадеми. В тиган на умерен котлон се поставя захарта с 3 с. л. вода. Довежда се до светъл карамел и веднага се изсипват целите бадеми, разбърква се, за да се облеят отвсякъде с карамел.

Свалят се от котлона и се изсипват върху хартия за печене, разделят се доколкото може с шпатула, за да не се слепят и се оставят да се охладят напълно на стайна температура.

В тенджера се налива млякото. Довежда се до кипене и се сваля от котлона. В купа се разбиват 2 жълтъка с 15 г нишесте с телена бъркалка до крем. Налива се на струйка горещото мляко при непрекъснато разбъркване.

Цялата смес се връща обратно в тенджерката и се поставя на умерен котлон да се свари до гъст крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от огъня, охлажда се за няколко минути и се добавя дулсето - лъжица по лъжица. Разбърква се с телена бъркалка до гладкост.

В купичка се поставя желатинът със студената вода да набъбне за около 10-15 минути и след това на много слаб котлон се втечнява и се добавя към крема. Разбърква се до хомогенност.

Сметаната се поставя в купа и се разбива с миксер до меки върхове. Добавя се ванилията и на порции пудрата захар, разбиването продължава до пълното ѝ усвояване или до твърди върхове.

Когато е добре разбита се прибавя към крема с дулсето, разбърква се до хомогенност с телена бъркалка до получаване на приятен светло карамелен цвят. Сместа се изсипва в пош и се шприцова по дъното или 1/3 от чашата. Посипва се с бисквити на трохи, разпределят се внимателно с шпатулата.

Кроканът се нарязва с остър нож на парченца. Поставя се с чаена лъжичка върху бисквитите, разпределя се. На чаша се пада около 1-1 1/2 ч.л.

Белтъците и захарта се разбиват с телена бъркалка. Поставят се на водна баня при непрекъснато разбъркване, докато много добре се е разтопила захарта и температурата им е около 45-50 градуса.

Свалят се от котлона, слагат се в купата на миксера или ръчен такъв и се разбиват на висока скорост до твърди върхове. Изсипват се в пош и се шприцоват по края на чашата и завършват в средата на хубав пласт. С горелка се минава отгоре върху белтъка. Чашите се оставят в хладилник за около 1 час.

Източник: Masterchef J. Mielle

Забележка: Изключителен френски десерт, с който може да се представи подобаващо всеки кулинар пред претенциозни гости.

- при приготвянето на крокана за по-голямо удобство може за разбъркване да се ползва дървено шишче. По този начин много малко ще полепне карамел и аз винаги ги ползвам дървените шишчета;

- бисквити съм ползвала "Бисквити със сметана" и две бисквити Орео с какао. Така се получи по-добър цветен контраст между пластовете;

- Дулсе де Лече е готово, испанско. Може да се замени със Сгушенка от руските магазини;

- Половината сметана е от руските магазини" Берьозка". Там е с най-висок процент масленост. Другата половина е френска Президент, също с висок процент масленост;

- за ванилия съм ползвала семена от шушулка, но при липса на такава ще се ползва на прах, синтетична;

- температурата на Швейцарския меренг съм я измервала с термометър;

- за обгорения пласт белтъци съм ползвала горелка.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар