Питкантна доматеница за зимата

18/08/2017
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру157881544510
"За да има с какво да се сгреем, когато навън скове студ. "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 120
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • домати - 3 кг рома или розови
  • лук - 1 бр. глава
  • червени чушки - 3 бр.
  • чесън - 3 бр. скилидки
  • олио - 70 - 100 мл
  • сол - 2 - 3 с.л. на вкус
  • захар - 4 - 5 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме доматите, аз приготвих с розови едри и нарязваме на едри парчета в тавичка.

Червените чушки се почистват от семената, нарязват на едри парчета и сипваме в доматите. Добавя се нарязан лук, скилидки чесън, нарязан пресен магданоз. На два пъти се сипват нарязаните зеленчуци в каната на блендера и за 2-3 минути се блендират на гладка смес.

Сипваме доматеницата в тенджера, добавяме олио, сол и захар на вкус, кимион и черен пипер. Варим на умерен огън, като се разбърква с дървена лопатка.

Добре е тенджерата да е по-дълбока, защото се образува пяна и може да кипи, затова огънят е умерен, не силен.

Варим, докато се получи гъстота на боза, и снемаме да се охлади леко. С черпак се пълнят шишенца или бурканчета.

Варим за 5 минути за капачка и оставяме в горещата вода, докато се охладят. Съхраняваме на хладно за зимата.

Получи се вкусна доматеница, може да се добави към чушки, спагети, кюфтета, пържоли, тиквички, пържени картофи и други ястия.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

thunnderer
thunnderer
28.08.2017 18:42
Чушките 3 бр. ли са или 3 кг,щот ако са само 3 чушки те тр.да са по 1 кило
0
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Писано е точно 3 броя червени чушки , а не 3 кг Чушките се едри ,но не са по килограм :))) Това е доматеница ,чушките са само за плътност и сладост !
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв