Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Огнен венец за Свети Самуил

Огнен венец за Свети Самуил

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Огнен венец за Свети Самуил
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
21/08/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 3 с.л
  • суха мая - 1 пакетче (7 г на Йоткер)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • сусам
  • тиквено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затоплете млякото и сипете в купичка една част, към която добавете маята, захарта и посипете с брашно. Оставете да се активира хубаво.

Разбийте яйцата, като първо заделите единия жълтък за намазване на венеца. Добавете киселото мляко и останалото прясно мляко, олиото.

Пресейте брашното, добавете сол и направете кладенче, в него сипете яйчената смес и маята. Замесете хубаво гладко тесто, което покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса.

Разделете тестото на четири части и от тях разточете 4 обли кори, намажете ги с масло и редете една върху друга без последната. Разрежете ги на 12 части, всяко листо разрежете по средата и острия връх промушете от долу нагоре.

Сложете хартия за печене на тавата и започнете да редите листенцата по края, като ги застъпвате. Крайчетата им подвивайте навътре, така заприличват на пламъчета, дори някои завивайте навън а, други навътре.

Оставете да втаса, след което го намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Украсете по желание със сусам и тиквено семе и печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: