Хляб със средиземноморски вкус

21/08/2017
Деница
отДеницаНовак1317
"Ароматът на този хляб директно ни отвежда в топлите средиземнормски страни "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо187
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • зехтин - 3 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • вода - 230 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • маслини - 50 г черни без костилки
  • сушени домати - 50 г мариновани
  • мащерка - няколко стръка прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме маята със захарта и половината от водата и оставяме да шупне. Пресяваме брашното.

Оформяме в него кладенче, в което слагаме солта, зехтина, шупналата мая, останалата вода, нарязаните на ситно маслини и сушени домати и наситнената мащерка.

Месим 10-15 минути с миксер с помощта на приставките за тесто на средно висока степен. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда.

Доомесваме на ръка с малко брашно - тестото трябва да стане меко и леко лепкаво. Оставяме го около 1 час да втаса и да удвои обема си.

В набрашнена тавичка оформяме тестото като правоъгълник и правим няколко напречни разреза отгоре.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 40 минути, в която сме сложили съд с вода. С помощта на парата, която се отделя, се получава страхотна коричка на хлебчетата.

След като извадим хляба от фурната, покриваме го с памучна кърпа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар