Пресен сафрид на скара с доматен сос

23/08/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач235105213
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо133
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • сафрид - 1 кг пресен
  • морска сол - едра
  • За доматения сос
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • доматена салца - 400 мл
  • моркови - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л. с връх
  • мазнина - 2 с.л. растителна
  • черен пипер
  • каперси - 30 г
  • мазнина - 1 - 2 с.л. за намазване на грил тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме рибата от хриле и вътрешности, като запазваме главите.

Осоляваме я с морска сол. Не се притеснявайте, рибата поема от едрата сол толкова, колкото ѝ е необходимо.

Поставяме я в чиния и я накланяме, за да се отцеди.

През това време подготвям доматения сос. За целта загрявам растителна мазнина /упоменавам растителна, защото някои предпочитат зехтин, други домакини използват олио/.

В нея задушавам нарязания на ситно лук и чесън. Непосредствено след това добавям и наситнения морков, каперсите, нарязаните домати и салцата.

Поръсвам със захар, чер пипер, ако е необходимо прибавете след дегустация на соса и сол, защото каперсите са солени. Оставям соса да къкри на слаб огън, докато остане на мазнина.

Приготвям грил тигана, в който съм сипала 1-2 с.л. мазнина. Изтръсквам отцедената риба от солта и я запичам за около 3-4 минути от двете страни. Прехвърлям изпеченият сафрид в соса и го оставям за още 5 минути.

Сервираме рибата с подходяща според сезона салата и чаша изстудено бяло вино.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар