Класическа френска рецепта за крем-карамел

25/08/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач38763228241
"Подробно обяснена рецепта за крем-карамел, в която ще научите всички тънкости на неустоимия френски десерт!"
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 185
  • Преглеждания за месеца112
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 160 градуса; Форми за крем-карамел около 8 бр.

От общата захар се отделят 200 г за карамел. В тенджера с дебело дъно се поставя захарта с малко вода, колкото да се овлажни и се поставя на умерен котлон да се карамелизира. Това ще отнеме време, докато водата напълно се изпари и захарта добие светло-златист цвят. Сваля се веднага от котлона и се разсипва из чашките. Оставя се настрана.

В купа с телена бъркалка се разбиват всичките яйца и се добавя останалата захар и семената от шушулката ванилия. Разбиват се колкото да се смесят хубаво. Млякото се сгорещява заедно със семената от шушулката и нарязаната шушулка на парчета и се добавя на порции към яйцата при непрекъснато разбъркване, за да не се пресече. Прецежда се през цедка, изсипва се из формите. Подреждат се в тавичка и се пече на водна баня, като се налива вряща вода един пръст под нивото на формите.

Пече се на 160 градуса точно за 40 минути. Изважда се от фурната и се изваждат и формите. След това се охлаждат в хладилник поне за 2 дни престой.

При сервиране се натискар леко с пръсти ръбовете на формата, за да се отлепи кремът и се обръща върху подходяща чиния.

Източник: MasterChef J. Mielle

Прилагам снимка на готов изпечен френски класически крам-карамел точно на 160 градуса за точно 40 минути и такъв поднесен в чинийка. Наистина той е като "стъклен", не е така плътен, забелязват се семената от ванилията и няма нито една шупла.

Тази рецепта само я показвам от интерес към приготвянето на класически френски крем-карамел. Разбира се, че като съставки е инедтичен с това което аз приготвям, но интересното е точно това, че яйцата никога не съм разделяла на жълтъци и цели яйца, а са цели яйца и винаги съм ги разбивала до побеляване, да пада сместа като панделка и след това съм добавяла хладко прясно мляко.

Приготвям крема на водна баня, като съм добавяла във водата и ледени парчета за да не завира, а точно тук при тази френска рецепта е обратно. Още кое ми направи впечатление, което споделя MasterChef J. Mielle, че най-важното е печенето на крема, той трябва да се пече точно на 160 градуса, за 40 минути, ни повече, ни по-малко. Трябва да изглежда като стъклен, никога да няма запечени мехурчета, това се счита за грешка и такъв никога не се предлага в ресторант и се изхвърля, докато при мен точно това не ми е пречило, напротив.

Винаги се поднася един-два дни след престой в хладилник. Пече се във високи метални чашки за крем-карамел.

"Черните семенца от ваниловата шушулка трябва да се забелязват, това е индикация за естествена ванилия, високо ценена от френските готвачи.", споделя J. Mielle.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Mimi Danielle Kalcheff
Mimi Danielle Kalcheff
26.08.2017 09:25
Иглежда супер! Все не го правя, защото имам опасението, че ще остане на шупли :(
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Мими, благодаря! Няма нищо по елементарно от това да приготвиш крем-карамел. Опитай и ще останеш доволна. Тук има толкова много рецепти, избери една и започвай. Поздрав!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв