Супа от топчета за ценители

25/08/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач235106214
"Само за истински ценители Храна за душата, която оставя приятни спомени и невероятни изживявания с най-близките хора"
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 195
  • Преглеждания за месеца2621
  • Преглеждания за седмицата236
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • свинско месо - 200 г
  • телешко месо - 100 г
  • мазнина - 50 мл растителна
  • ориз - 1 к.ч. бланширан
  • лук - 1 глава, по - едър
  • чушки - 1/2 бр. червена пиперка
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 2 бр., средни
  • месен бульон - 1.300 мл. /вода/
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л., с връх и още за овалване на топчетата
  • черен пипер - 10 зърна
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • магданоз - пресен + корени от магданоз
  • лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смилам месото и го омесвам с 1/3 от ориза, 1/2 к.л. смлян черен пипер, чубрица, малко настърган на ситно лук и малка част от белтъка на яйцето.

От получената смес оформям малки топчета, които овалвам в брашно. В тенджера с кипящ домашен месен бульон /или вода/ слагам корените от магданоза и зърната черен пипер, завързани в марля.

Изсипвам внимателно топчетата и прибавям към тях предварително нарязаните на ситно и задушени морков, чушка, остатъка от лука и сол на вкус.

Варя на силен котлон за около още 10 минути, след което намалявам температурата и прибавям ориза, картофите, нарязани на дребни кубчета и доматите, настъргани на ренде /или доматена салца/.

Изваждам марлята с подправките. Ако прецените, че течността не е достатъчна, можете да добавите още горещ бульон или вода.

Супата се вари още 20 минути, след което прибавям варената застройка. За нея смесвам киселото мляко, брашното и яйцето, като ги разбивам добре. След загряването ѝ добавям част от бульона на супата, за да изравня температурата. Прибавям застройката към супата и поръсвам с черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз.

Поднасям я с прясно изцеден лимонов сок.

Забележка: Когато варя свинско месо, част от бульона винаги запазвам за супата от топчета. Вкусът ѝ е по-наситен, особено полезна и в детската кухня.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар