Вкусно смокиново сладко от тефтера на баба

29/08/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132315
Приготвяне180 мин.
Готвене50 мин.
Общо230 мин.
Порции12 бурканчета
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо895
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • смокини - 240 бр., по - дребни плодове
  • захар - 2 кг кристална
  • вода - 2 водни чаши /400 мл, изворна или минерална/
  • пектин - 2 ч.л. (ябълков)
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
  • листа от индрише - 1 - 2 по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За целта избираме здрави, добре узрели плодове. Почистваме смокините от дръжчиците, измиваме ги внимателно, за да не нарушим целостта им. Пробождаме ги на няколко места с дебела игла /губерка/.

В голяма емайлирана тава загрявам водата и захарта на средно силен огън, докато се получи захарен сироп.

Прибавям към него смокините, намалявам температурата и ги оставям да къкрят около 30 минути.
Прекратявам варенето и ги отстранявам от котлона. След като изстинат ги прибирам на хладно за 24 часа.

На следващия ден изваждам смокините със суха решетъчна лъжица и ги поставям в сух съд настрана.
Оставям сиропа да се редуцира до необходимата гъстота.

Поставям във фризера чинийка за проверка гъстотата на сладкото.

Връщам обратно смокините в сиропа, добавям пектина, разбърквам и оставям да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка не се разтича.

Прибавям лимонената киселина, размита с 1 ч.л. гореща вода, и индришето (по избор), разбърквам и оставям да поври още 5 минути.

Отстранявам от огъня, разтърсвам леко съда, за да се събере пяната в средата и я отстранявам със суха решетъчна лъжица.

Измивам и подсушавам бурканчетата за сладкото.

Разпределям плодовете в бурканчета. Сиропа прецеждам от семенцата и заливам смокините. Затварям и обръщам с капачката надолу, за да се запечатат.

От тази доза приготвих 12 бурканчета от конфитюр.

Съвет: По принцип узрелите смокини са различни сортове и сладостта на плодовете е различна. Тези, които приготвих, бяха много сладки и със специфичен плодов аромат, затова не добавих от индришето в бабината рецепта. Въпрос на вкусови предпочитания.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар