Печена скумрия с ароматна чеснова марината

29/08/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4971995531
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо697
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • скумрия - 6 бр. едра, охладена риба
  • морска сол - едра
  • За маринатата
  • чесън - 4 скилидки
  • кайенски пипер - 1/2 к.л.
  • лайм - сок от 3 бр.
  • зехтин - 1 к.ч.
  • бяло вино - 1 к.ч. сухо
  • бял пипер
  • розмарин - 1 ч.л. пресен
  • сланина - за намазване на скарата
  • За аранжиране на рибата
  • лимони - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • черен пипер - 2 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам и почиствам рибата от вътрешности и хриле, като запазвам главите и опашките. Отново изплаквам със студена вода и осолявам с едра сол.

Поставям я наклонена, за да се отцеди от кръвта за около 30-40 минути. Правя разрез внимателно от едната страна по гръбначната основна кост, като внимавам да не я разполовя.

През това време приготвям маринатата, като пасирам чесъна в хаванче заедно с малко сол и нарязания пресен розмарин, който на морето расте във всеки двор, както и лимоните. След това в подходящ съд добавям червения и бял пипер, лимоновия сок, виното и зехтина.

Разтваряме много внимателно рибата и я поставям с филетата надолу, едно върху друго, за да се мариноват по-лесно.

Поставяме рибата в хладилник за поне 8 часа да обогати своят вкус в тази божествена марината. Най-добре е да я подготвим на сутринта, за да я сервираме за вечеря.

След мариноването съединяваме двете части, поставяме парченца лимон в средата и клонка розмарин. Загрятата скара намазваме със сланина, за да не залепва рибата по нея и я печем от двете страни до готовност.

Сервираме с много лимон, чаша студено пиво и картофена салата.

Съвет: Препоръчително е да консумираме пресни или охладени риби. За да изберете качествена риба, трябва да обърнете внимание на няколко особености:

- очите да са бистри /червените са показател за престояла, стара риба/;

- коремчето да е бяло, а не пожълтяло;

- цветът да е наситен сив, а не избледнял;

- ако купувате замразена, не трябва да има много лед, защото той е показател за често замразяване и отлежаване.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар