Телешко филе с Басмати ориз

02/09/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач42365933221
"Ароматна рецепта от Близкия Изток, която впечатлява с богатия си и наситен вкус Опитайте и няма да съжалявате!"
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо449
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото филе се нарязва на тънички и фини пържолки, ако не е предварително нарязано. Много добре се подсушава с домакинска хартия. Посолява се със сол и черен пипер. Парчетата месо се потопяват в брашно, овалват се добре, след това в яйцето, разбито предварително с млякото, и накрая в царевичното брашно. Изпържват се в загрятата мазнина и се оставят върху хартия, за да подсушат от мазнината.

В чист тиган със зехтин се поставя наситнен лук, задушава се, докато стане прозрачен за около 1 до 2 мин и се добавят почистените моркови, нарязани на по-тънки клинове. Овалват се добре в мазнината и се готвят за около 1 мин.

Добавя се оризът, подправката Рас Ел Ханут, разбърква се в мазнината, да се покрие отвсякъде за около 1 мин и се налива бульона. Посолява се.

Оставя се на умерен котлон да къкри за 20 мин. Проверява се за готовност и ако има необходимост, може да се добавят още 1 до 2 с.л. течност.

Сваля се от котлона.

Сервира се с панираните филета като гарнитура.

Източник: So Delicious

Забележка: Това е точно ястие от Близкия Изток с типичната екзотична подправка за Басмати, Рас Ел Ханут ( Ras-el-Hanout). Тя е смесица от смлени кориандър, бахар, инд. орехче джинджифил, черен пипер, паприка, кимион, куркума. Силно употребявана в арабската кухня. Придава уникален аромат. Предлага се в специализираните магазини за подправки.

Предлагам тази рецепта не толкова за месото, то не е интересно, но интересното тук е оризът Басмати. Той трябва да остане след приготвянето му зърно по зърно, или както казват в арабските страни, да можеш да го преброиш в чинията си. Морковите трябва да останат хрупкави.

Ориз Басмати може да се замени с дългозърнест.
Подправката Рас Ел Ханут може да се приготви вкъщи, като се смесят по щипка от посочените подправки.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар