Картофен гратин със сирена

02/09/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач40864831521
"Усещате ли колко ще е вкусно? "
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 533
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 гладуса;
По възможност голяма керамична тава с диаметър 26 см.

Картофите се почистват и поставят в купа с вода. Всеки картоф се нарязва на филийки около 3 мм и се нарязва на малки кубчета. Обратно се поставят във водата. Цялата готова купа с кубчетата се оставя настрана.

Двата вида сирене се настъргват поотделно на едро ренде. Оставят се настрана.

На котлона се поставя по-голям тиган с маслото и мъничко зехтин. Загрява се на умерена температура и се изсипва цялото брашно, разбърква се енергично с телена бъркалка, добавя се прясното мляко, разбърква се отново енергично, за да не се образуват бучки и да стане хубав сос Бешамел. Посолява се със сол, инд. орехче, черен пипер.

След като започнат да се появяват мехури на къкрене, се изсипва настърганото сирене Чедър и половината от сиренето Пармезан, другата половина се оставя настрана за по-късно. Разбърква се с телената бъркалка, докато се стопят. Получава се хубава гъста жълта смес.

Картофените кубчета се изцеждат от водата и веднага се изсипват в сместа от сирената. Добавят се наситнени чушките Халапеньо и горчицата.

Разбърква се с две лъжици за по-голямо удобство - като салата. Цялата смес се изсипва в керамичната форма. Поръсва се с останалото сирене Пармезан и галетата.

Пече се на 180 градуса за около 50-60 мин или докато картофи са напълно сготвени.

Източник: Zuleyha terzy
Забележка: Ползвах вместо чушки Халапеньо чушка Чили наситнена.
При липса на голяма керамична тава може да се ползват две по-малки или тавичка по избор.

Вида на картофите са по избор.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар