Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Страхотна домашна торта от баба

Страхотна домашна торта от баба

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Страхотна домашна торта от баба
Снимка: Анонимен
1 / 3
02/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12 парчета
"Баба знае тази рецепта от времето, когато е била млада булка"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • брашно - 18 с.л.
  • захар - 18 с.л.
  • кисело мляко - 18 с.л.
  • олио - 12 с.л.
  • амонячна сода - 3 ч.л.
  • лимонена кора - 3 ч.л. настъргана
  • какао - 2 ч.л. (само за едната кора)
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч.
  • нишесте ванилия - 2 пакетчета
  • жълтъци - 3 бр.
  • масло - 125 г
  • За украса
  • течна сметана - 200 мл за намазване
  • захарни пръчици - за поръсваме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме блатовете. В купа смесваме захарта и киселото мляко и разбиваме. Добавяме и останалите продукти без какаото и разбиваме хубаво. Ако имате три кръгли тави с еднакъв диаметър, разпределете сместа в трите по равно, като първо сипете двете бели смеси и към сместа, която ви остава, добавете какаото, разбъркайте хубаво и сипете и тази смес в тавичка (тавичките трябва да са покрити с намаслена хартия за печене, ако не са с незалепващо покритие).

Ако не разполагате с три еднакви тавички, изпечете блатовете последователно, като ползвате една тавичка, като за всеки блат използвайте нова хартия за печене. Блатовете се пекат на 180 градуса до готовност (пробвайте с клечка за зъби). След изпичане оставете блатовете да се охладят.

Приготвяме крема:

Сипваме прясното мляко в тенджера на котлона да се загрее, като предварително от него сме взели 1/2 ч.ч. В това отделено мляко си разтваряме нишестето и захарта. Жълтъци разбиваме отделно заедно с маслото. Когато млякото кипне, сипваме в него разтвореното нишесте и бъркаме енергично, за да не загори. Когато кремът се сгъсти, го отместваме от котлона и добавяме към него разбитите яйца и масло. Разбъркваме добре и оставяме готовия крем настрани, като покриваме съда с фолио, за да не се получи коричка.

Приготвяме сиропа, като сипваме захарта, водата и лимоновия сок в малка тенджерка на котлона и варим до получаване на гъст сироп.

Започваме да редим тортата:

Върху подложка за торта или голяма равна чиния поставяме един от светлите блатове. Сиропираме го равномерно, мажем обилно от крема, отгоре поставяме какаовия блат, сиропираме, мажем с крем, поставяме другия светъл блат и сиропираме. Тъй като той е последен, го мажем с крем, като внимаваме да е равномерно и естетично намазан.

Разбиваме сметаната и покриваме тортата с нея (върху другия крем).

Накрая поръсваме с шарени захарни пръчици.

Прибираме тортата в хладилник за поне 4-5 часа преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка: