Пълнозърнеста пита с кашкавал

03/09/2017
"Питка с много семена и кашкавал, от която всеки иска да си отчупи едно голяяямо парче "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо239
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • мая - 20 г
  • хладка вода - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 - 3 ч.ч.
  • кашкавал - 50 г
  • яйце - 1 бр.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята в 100 мл хладка вода със захарта и оставяме да бухне. В тава смесваме двата вида брашно и сипваме маята, олиото, останалата вода, солта и замесваме средно меко тесто. Оставя се 1 час да втаса покрито с фолио.

Отделят се две малки топки, една средна и една голяма. Първата малка се оформя на топка, втората се разточва и нарязват малки ленти, които се сплитат като мрежа върху топчето и поставяме в средата на намаслена и набрашнена тавичка.

Останалата част се ползва за пълнеж, листенца и звездичка. Средната се разточва на елипса, нарязват се ленти по 1 см и се сплита като мрежа. Краищата се подвиват отдолу, така че мрежата да е отгоре и като венец се поставя край топчето в средата.

Голямото топче тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме с настърган кашкавал. Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме с разреза нагоре. Отрязаното парче от края се оставя за розичка.

Разточваме останалото тесто, изрязваме листа, звездичка и малки рулца за пълнеж. Намазваме питката с разбит жълтък с малко олио, поръсваме семена.

Печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар