Торта Бялата Неделя

Торта Бялата Неделя
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 8
01/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Направете рождения ден на някого по-специален и вкусен"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 7 с.л.
  • брашно - 7 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • Млечен крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 1 ч.ч. (200 г)
  • брашно - 4 с.л. (80 - 90 г)
  • нишесте - 1 с.л. пълна с връх натурално
  • масло - 1 пакет (125 г) 
  • Сироп
  • захар - 1 ч.ч. (200 г)
  • вода - 2 ч.ч.
  • Крокан
  • орехи - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • Сметанов крем
  • сметана - 1 литър (отделете 100 мл за заливката най - отгоре)
  • захар - 300 г
  • Бяла заливка
  • сметана - oтделената 100 мл (течна)
  • бял шоколад - 100 г
  • захар - 20 г
  • масло  - 25 г
  • черен шоколад - 100 г, за украсата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците и захарта на сняг, след това добавете с непрекъснато разбиване жълтъците един по един. Добавете брашното, като бъркате със силиконова шпатула, а след това и брашното с бакпулвера. Във форма с падащо дъно /24 см/, сложете хартия за печене изсипете сместа и печете на 170-180 градуса до суха клечка.

Изпечения изстуден блат разделяте на три с остър нож.

Крем:

Сложете половината мляко със захарта да заври, а в другата половина добавете брашното и нишестето. Добавете към горещото мляко сместа с разтвореното брашно. Бъкайте с телена бъркалка до гъст млечен крем. Оставете настрани, докато изстине напълно. Мекото масло смесете с готовия изстинал млечен крем и разбийте с миксера.

Крокан:

Карамелизирайте захарта и добавете ядките. Изсипете върху намазнен мраморен плот или дъното на тава. Изчакайте да изстине напълно кроканът, покрийте с парче по-плътен найлон и начукайте на ситно или използвайте блендер.

Сметанов крем:

Разбийте 900 мл сметана със захарта, докато получите меки връхчета.

Бяла заливка:

Загрейте сметаната, без да завира, и добавете захарта, начупения бял шоколад и маслото. Разбъркайте, докато получите еднородна смес.

Започнете да сглобявате сметановата торта, като първо сложите първия блат и сиропирате с 1/3 от сиропа, мажете с всичкия млечно-маслен крем, а върху крема ръсите обилно с крокан.

Слагате втория блат, отново 1/3 от сиропа и част от сметаната. Поръсвате отново обилно с крокан. Сложете и третия блат и сиропирайте с останалия сироп.

С останалата сметана трябва да направите странична стена, за да не изтече шоколадовата заливка, която трябва да е леко изстинала.

Кафявите линии се получават, като стопите на водна баня черния шоколад и с помощта на хартиена торбичка, която сме отрязали в единия край, направим хоризонтални линии. Веднага с остър нож, направете напречни линии, като редувате една надолу и една нагоре.

Тортата Бялата Неделя е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Източник:
21.09.2017 00:38
1
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Страхотна:)
03.09.2017 15:11
2