Карамелено Панетоне

04/09/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач40964831711
"Поредната невероятна рецепта на нашата потребителка Мария - италианско панетоне с карамелен вкус, което е зашеметяващо "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо793
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - 425 г бяло
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 75 г на стайна температура
  • вода - 40 мл топла
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 130 мл топло
  • захар - 55 г
  • сол - 1/2 ч. л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • КАРАМЕЛ
  • захар - 130 г
  • за декорация
  • карамелова заливка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Тортена форма с високи стени, около 7 см над основните сантиметри, покрита с хартия за печене.

Маята се разтваря в топлата вода. Оставя се да шупне за 10 минути. В кладенчето на брашното се счупват целите яйца и двата жълтъка, излива се шупналата мая. Добавя се топлото прясно мляко, захарта, маслото на кубчета.

Цялата смес се разбърква с дървена лъжица до меко тесто. Изсипва се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 2 часа или докато увеличи обема си.

В касерола се изсипва захарта и на умерен котлон се карамелизира до светъл карамел. Изсипва се върху хартия за печене и се оставя напълно да изстине.

Втасалото тесто се посипва с 1 ч. л. екстракт ванилия и се размесва в самата купа. Вдига се с ръка и се обръща. Тестото е лепкаво.

Карамелът се начупва на парчета с дървено чукче.

Посипва се с брашно плот и се изсипва тестото. Поръсва се и отгоре с брашно. В началото с ръце се оформя на правоъгълник, а след това с точилката се дооформя. Не трябва да е тънко разточено, около 60/40 см. Посипва се с натрошените парчета карамел из цялото тесто.

Завива се на руло, като се помага с широката шпатула и с нея се прихлупват от двете страни краищата му един върху друг, за да се образува кубче. Обръща се от гладката страна. Това е топката тесто, която се поставя във високата форма. Оставя се да втаса и да изпълни основната форма за печене, за около 30-40 минути.

Пече се на 180 градуса за около 35-40 минути. След като се е охладило панетонето се реже на големи късове с назъбен нож. По желание се добавя и карамелен сос.

Източник: Zuleyha

Забележка: Разкошен вкус на италианско карамелено панетоне. Допълнително съм приготвила и карамелен сос.

Високата форма може да се приготви от хартия, като за основа се постави кръг с диаметър на формата и се поставят високи стени около 7 см и с кламер се защипят.

По този начин ще се получи височина на панетонето. Може и да се изпече и във висока форма от метална кутия от бисквити. Височината е силно характерна за този вид сладкиш.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Албена
Албена
04.09.2017 11:41
Невероятен е! Направо усещам аромата!
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Да, Албенче, направо е невероятно! За първи път го правя и съм много доволна. Винаги съм избягвала направата на панетоне поради липса на висока форма, многото работа, а в действителност се оказа много лесно, хем си намерих начин за височината му , хем само с миксер съм го разбърквала на ниски обороти, но по рецепта си е с дебела и здрава дървена лъжица. Влиза в любими десерти и то най-вече за Великден. Карамела се е разтопил по възможно най-добър начин. Чуден е! Поздрав! Марчето
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв