Питка с пилешко месо и маслини

04/09/2017
Паулина Стоянова
отПаулина СтояноваПомощник Готвач1827122
"Вън от съмнение е, че тази питка определено си я бива "
Приготвяне120 мин.
Готвене50 мин.
Общо170 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо494
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди за започнем със замесването на тестото, трябва да измиете и сварите в подсолена вода пилешките бутчета.

С помощта на вилица можете да разберете, дали са се сварили. Месото трябва да е крехко и лесно да влиза самата вилица, като завъртите с нея, месото лесно се отделя от кокала.

След като местото изстине, отделете го от кокалите, накъсайте на парченца и оставете в купа.

Маслините за предпочитане е да са без костилка, за да може само да ги нарежете. Аз ползвах черни маслини с костилка и ги обезкостих.

Маслините можете да ги нарежете, както прецените.

Замесете тестото, като се пресява брашното в тавичка, в средата се прави кладенче и се добавя солта, яйцето и олиото.

Прясното мляко предварително трябва да загреете, като температурата му трябва да е колкото телесната или да можете спокойно да държите пръста си.

Към него добавяте маята и захарта, бъркате докато се разтворят добре и добавяте на порции към брашното. Не е необходимо да шупне, само трябва да се разтвори.

Замесвате меко, нелепкаво тесто. Оставяте го да втаса, като трябва да удвои обема си.

Ако в стаята е студено, можете да го сложите във фурната на 30-40 до 50 градуса, но трябва задължително да го завиете с кърпа, за да не хване коричка. През зимните месеци, аз ползвам фурната за втасване на тестото.

След като тестото е втасало се премесва и разделя на три равни части. За целта аз ползвах кухненска везна и го измерих.

Всяка една част се разточва, като дължината й е приблизително 40 см дължина и 12-14 см ширина.

Намазва се с олио, пилешкото месо и маслините се разделят на три равни части и се поръсват корите по цялата дължина.

Отгоре се подправя с чубрица. Навиват се на руло и се сплитат на плитка.

Съдът, в който ще печете трябва да се намазни с олио и да се набрашни, за да не залепне питката. Аз ползвах йенска тенджера за печенето. Тя ми е най-удобна, защото е прозрачна, вижда се дъното и кога питката се е изпекла.

Слагате плитката, като я увивате от средата към краищата.

В малка чашка слагате 3 с.л. олио и куркумата, добре разбивате и намазвате питката с четчица, поръсвате със семена по избор.

Оставяте да втаса отново, като трябва да уголеми обема си един път.

Печете на 180 градуса до готовност в предварително загрята фурна без вентилатор.

Проверява се, дали е готова с помощта на клечка за зъби, ако по нея не остане нищо след като сте боцнали, значи е готова.

Ако е необходимо ползвайте фолио, за да не загори питката отгоре.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Нели
Нели
05.09.2017 21:29
Питката стана много вкусна. Към пълнежа добавих задушени гъби, кашкавал, сирене и зелени маслини. Благодаря за рецептата! :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв