Родопски пухкави мекици

05/09/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач235105213
"Най-вкусните пухкави мекички, направени по стара родопска рецепта Поднесете със сладко или със сирене - изборът е ваш "
Приготвяне40 мин.
Готвене15 мин.
Общо55 мин.
Порции24
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 155
  • Преглеждания за месеца4154
  • Преглеждания за седмицата571
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно - 1.5 кг фино
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • прясно мляко - 250 мл. хладко /марно/
  • сода - 1 с.л.
  • оцет - 3 - 4 капки
  • мая - 1 с.л. суха
  • олио - 100 мл +100 мл за намазване на ръцете и още за пържене
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. в връх
  • пудра захар - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусните и пухкави мекици стринка замесваше направо в тавата. В нея брашното се пресява два пъти и към него се прибавя солта.

Маята се смесва с прясното мляко и захарта. Содата се гаси в оцета и се смесва с киселото мляко и разбитите яйца.

В кладенчето се поставят течните съставки, олиото и активиралата се мая. Омесва се тесто, което се поставя в намазнена найлонова торбичка, която се пристяга и слага в дълбока купа. Така престоява в хладилника за едно денонощие.

На сутринта от втасалото тесто се късат топки, от които с напоени в олио ръце се оформят мекиците и се изпържват в нагорещена мазнина.

Поставят се върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.

Поднасят се поръсени с пудра захар. Пропускам тази съставка умишлено, защото ги обожаваме със сирене.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар