Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Непретенциозна пита с хрупкава кора и шарена сол

Непретенциозна пита с хрупкава кора и шарена сол

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534894181k1
Непретенциозна пита с хрупкава кора и шарена сол
Снимка: Теодора Иванова Каменова
1 / 3
06/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Може да е непретенциозна, но пък е толкова вкусна..."

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • мая - 7 г суха (1 пакетче на д - р Йоткер)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 220 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • за поръската
  • шарена сол
  • зехтин - 1 - 2 с.л. (може и масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, изсипете всички сухи съставки - сол, захар и мая, разбъркайте и изсипете хладката вода, разбъркайте и замесете тесто, като добавяте зехтина, за да се измеси хубаво.

Оставете тестото покрито с фолио да втаса 40 минути.

Сложете го в средата на тава с диаметър 32-36 см и го разстелете като за пица - от средата към ръба на тавата.

Нека да почине още 20 минути, покрито с фолио и тогава натиснете на няколко места с пръсти, поръсете с шарена сол и поръсете със зехтин, но може да поставите и малки парченца масло.

Печете на умерена фурна до готовност, при мен в загрята на 200 градуса фурна се изпече за 20 минути. Напръскайте с малко вода, но не покривайте - нека кората остане малко хрупкава.

Ароматът на шарена сол и прясно изпечен хляб ще изпълни вашия дом. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: