Празнична содена питка за 6-ти септември

06/09/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comГотвач3021091365
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо555
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два-три пъти през сито. Изсипва се в купа и се прави кладенче по средата. В него се изсипва разбитото яйце, олиото, солта и разбърканата в киселото мляко сода бикарбонат.

Разбърква се първоначално с лъжица, като постепенно се прибавя още брашно, ако е необходимо.

Постепенно се добавят обезкостените и нарязани на шайби зелени и черни маслини, нарязаните на ситно сушени чери домати и наситнените листа пресен девесил и стритата чубрица. Омесва се с ръце меко, гладко и еластично тесто.

С намаслени ръце разделете тестото на топки (9 броя: 8 еднакви и една по-голяма за центъра) и ги поставете в предварително намазана с олио и леко набрашнена тавичка, като оформите цвете от тях.

Питката се намазва с разбитите заедно жълтък и една супена лъжица олио и се украсява с кръгчета зелени и черни маслини, парченца сушени домати. Накрая се поръсва със семената: слънчогледови белени семки, ленено семе и сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност, като тавичката се завърта един - два пъти по време на печенето, за да хване хубава кафява коричка.

След изпичането се завива с чиста памучна кърпа, за да си обиколи нивата.

Добър апетит и весело посрещане на празника!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар