Празнична македонска пита

06/09/2017
"Не знаем какво празнуват македонците с тази питка, но за нас всеки ден ще е празник, ако я има на трапезата"
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо118
  • Преглеждания за месеца117
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се разбърква в хладка вода с лъжичка захар и оставяме да шупне.

Сипва се в средата на брашното, добавяме останалата захар, сол, олио, яйцата и ванилията. Замесва се средно меко тесто и оставяме покрито с прозрачно фолио да втаса.

Разделя се на две части, едната по-голяма от втората. Разделя се голямото тесто на 2 части и всяка се разточва на правоъгълник.

Първият се намазва със сладко от праскови, поставя се втора кора, намазваме и нея. Двете заедно се навиват на руло и нарязваме на филии, като краищата се запазват.

Нареждат се в намаслена тава по края с разреза нагоре. Малкото топче тесто се разделя на 7 eднакви топки. Всяко се сплесква на питка с ръце, в средата поставяме малко сладко и се оформя като елипса.

Нареждат се полегато върху филиите, като връхчето се изтегля да добие форма на листо. Едното отрязано крайче се поставя в средата, другото се ползва за пълнеж по края.

Намазва се отделения разбит жълтък с лъжица олио и прясно мляко и поръсваме сусам и маково семе. Печем в умерена фурна до готовност.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар