Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сръбска корнет погача

Сръбска корнет погача

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Сръбска корнет погача
Снимка: Таня Левенова
3 / 4
07/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Мноого пухкава погача, от която всеки иска да си чупне парченце"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1200 г
  • прясно мляко - 500мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр. + 2 белтъка
  • мая - 30 г
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 равна с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - около 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1/2 ч.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставих около 150 мл топло прясно мляко. Към него добавих захарта, 3 с.л. брашно и натрошената мая. Купата оставих покрита, докато маята се активира.

След това постепенно добавях останалите продукти за тестото и омесих средно твърдо тесто. Омесеното тесто оставих за 20 минути да се отпусне. След това го разделих на 3 части - малка и 2 еднакви части.

Първата разделих на 5 части, всяка от които разточих на кори /колкото чиния /и наредих една върху друга, намазани с олио. Раздърпах получената купчина първо с ръце от двете страни, след това я разточих на голяма кора, с около 1 см дебелина.

Нарязах кръга на 8 части и от получените триъгълници навих кифлички и всяка разрязах на две. Подредих ги покрай тавата.

Другата част разделих на 4 части. Разточих пак кори, които наредих една върху друга, намазани с олио. Разточих леко купчината и нарязах кората на 8 части.

Всеки получен триъгълник промушнах отдолу нагоре и издърпах - получава се лист, който навих на кифличка. Подредих ги в средата на питката.

От малката част направих розички, като разточих кора от която изрязах кръгчета - по 3 бр.за розичка. Разрязвам розичките на две и подреждам между фигурите.

Оформената питка оставям за 20-25 минути. Намазвам я с разбит жълтък, олио и малко кисело мляко. Посипвам сусам и поставям питката да се пече.

Включвам фурната на 170 градуса с вентилатор и пека до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: