Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Цветница, месена в хлебопекарна

Питка за Цветница, месена в хлебопекарна

Питка за Цветница, месена в хлебопекарна
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 3
15/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Почетете големия християнски празник с вкусна и много красива питка"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 2 ч.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък се отделя за намазване )
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 5 - 6 с.л
  • вода - 5 - 6 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • мая - 25 г жива
  • за плънката
  • масло
  • сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо угасете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне.

Сложете всички течни съставки в контейнера, захарта и солта. Изсипете брашното и натрошете маята. Пуснете на програма тесто за час и половина.

Готовото тесто извадете и разделете на три части. Двете части разточете, намажете с кравето масло, натрошете сиренето и завийте на руло една върху друга.

Отрежете парчета и вържете на възелчета. От останалото парче направете малки колелца (да са по-малки на големина от чинийка за кафе).

Вземате една кора, мажете с масло и с точилка натискате на кръст.

Готовите розички прехвърляте в тавата и им слагате по едно топче тесто в средата.

Оставете да втаса на топло.

Готовата питка намажете с жълтък и по желание може да сложите сусам или мак в цветята. Печете на 170-180 градуса до зачервяване.

Питката за Цветница, месена в хлебопекарна е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: