Леща плакия

10/09/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор537345333
"Постна лещичка на фурна - семпла и вкусна, която задължително се сервира топличка Да ви е сладко, приятели!"
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо427
  • Преглеждания за месеца117
  • Преглеждания за седмицата46
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • леща – 400 г
  • олио – 1 к.ч.
  • моркови – 2 бр.
  • целина – парче от глава целина
  • лук – 2 глави
  • домати – 2 бр.
  • чушки – 2 бр.
  • чесън – 6 скилидки
  • чубрица – 1 ч.л.
  • магданоз – 0. 5 връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете измитата и почистена леща в тенджера с студена вода. Поставете тенджерата на котлона и 3 минути след като заври, премахнете. Измийте лещата отново и залейте с друга чиста студена вода.

Налейте и половината мазнина и поставете отново на котлона, на бавен огън докато се свари (омекне).

Нарежете в нея пиперките на ситни кубчета и едната глава лук на полумесеци, затворете капака на тенджерата и оставете настрани да се задушават.

През това време, в тиган с останалото олио задушете втората глава лук нарязана на полумесеци, морковите и целината на малки кубчета и единия домат нарязан на ситно, до полуомекване на зеленчуците.

В тава изсипете лещата, залейте със задушения зеленчук, добавете нарязаните на филийки скилидки чесън и посолете на вкус, разбъркайте. Поръсете с натрошената на прах чубрица, а върху нея подредете нарязания на тънки филийки втори домат. Поставете тавата в предварително загрята на 220 градуса фурна и запичате за около 15- 20 минути.

След като извадите тавата от фурната поръсете със ситно нарязан магданоз. Сервирайте топла.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар