Леща плакия

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Леща плакия
Снимка: Мария Симова
2 / 5
10/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Постна лещичка на фурна - семпла и вкусна, която задължително се сервира топличка Да ви е сладко, приятели!"

Необходими Продукти

  • леща - 400 г
  • олио - 1 к.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • целина - парче от глава целина
  • лук - 2 глави
  • домати - 2 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • чесън - 6 скилидки
  • чубрица - 1 ч.л.
  • магданоз - 0. 5 връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете измитата и почистена леща в тенджера с студена вода. Поставете тенджерата на котлона и 3 минути след като заври, премахнете. Измийте лещата отново и залейте с друга чиста студена вода.

Налейте и половината мазнина и поставете отново на котлона, на бавен огън докато се свари (омекне).

Нарежете в нея пиперките на ситни кубчета и едната глава лук на полумесеци, затворете капака на тенджерата и оставете настрани да се задушават.

През това време, в тиган с останалото олио задушете втората глава лук нарязана на полумесеци, морковите и целината на малки кубчета и единия домат нарязан на ситно, до полуомекване на зеленчуците.

В тава изсипете лещата, залейте със задушения зеленчук, добавете нарязаните на филийки скилидки чесън и посолете на вкус, разбъркайте. Поръсете с натрошената на прах чубрица, а върху нея подредете нарязания на тънки филийки втори домат. Поставете тавата в предварително загрята на 220 градуса фурна и запичате за около 15- 20 минути.

След като извадите тавата от фурната поръсете със ситно нарязан магданоз. Сервирайте топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: