Мерлуза на жар с лек сос

10/09/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач1612201132
"За онези специални моменти, когато искате да впечатлите с нещо изискано и много вкусно, препоръчваме мерлуза на жар с лек сос "
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо128
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • мерлуза - 4 бр. котлети (всеки с дебелина 3 - 4 см.)
  • лимони - 1 бр.
  • сол
  • За соса
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бадеми - 20 г сурови, белени (може и фъстъци)
  • хляб - 1 филийка стар (приблизително 40 г)
  • рибен бульон - 250 - 300 мл
  • бяло вино - 125 мл
  • зехтин - около 50 мл
  • магданоз - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварителна подготовка: Напалете огъня, за да е готова жарта до момента на приготвяне на мерлузата.

1. Накълцайте лука на много ситно и го запържете до омекване и полуготовност на слаб до среден огън. Добавете чесъна, също накълцан на ситно и бъркайте 1-2 минути.

2. Сипете бялото вино и оставете да се редуцира почти наполовина.

3. През това време в отделен тиган запечете филийката хляб в остатъка от зехтина. Прехвърлете във хаванче, начупвайки я на парченца, заедно със бадемите, също нарязани на парченца, за да е по-лесно счукването. Сложете щипка сол и смачкайте добре всичко.

4. Сложете рибния бульон при лука и чесъна и щом закъкри изсипете счуканите бадеми и хляб. Варете около 5 минути, овкусете със сол и черен пипер, след това по желание пасирайте за по-фин сос.

5. Накълцайте пресния магданоз и поръсете. Захлупете с капак, за да се запази сосчето топло, докато приготвяте мерлузата.

6. Рибните котлети поръсете със сок от 1 лимон (по желание може и малко повече) и натрийте с малко сол. Оставете да престоят 15 минути.

7. Поставете скарата на 15 см. разстояние от жарта и печете котлетите 5-6 минути от всяка страна.

8. Сервирайте като на дъното на всяка чиния сипвате от топлия сос (около половин чирпак) и отгоре поставяте парче мерлуза.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар