Хитра лютеница

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Хитра лютеница
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
15/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
360 мин.
Порции
35
"Защо хитра ли? Ами вижте рецептата и сами ще разберете"

Необходими Продукти

  • чушки - 10 кг червени
  • патладжани - 4 кг
  • лютеница - 5 кг /готова от магазина/
  • моркови - 1.5 кг
  • олио - 600 мл
  • сол - 2 - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • лук - 3 главички
  • чесън - 2 главички
  • черен пипер - 1 пакетче смлян
  • чубрица - 2 с.л. смляна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиперът се почиства от дръжките и семките. Изпича се заедно с патладжана в чушкопека, а ако имате възможност - на огън върху тенекия е още по-добре, пък и става по-бързо.

Обелват се от люспите, а после се смилат с машинка за месо през ситна решетка. Морковите се измиват и остъргват, после се нарязват на парчета по на 2-3 см и се заливат в тенджера с вода. Сваряват се за около 20 минути, след което се отцеждат и също се смилат с машинката.

Купешката лютеница – една тубичка от 5 кг се сипва в голяма тава или тенджера. Прибавят се смлените зеленчуци, сол, захар, едно пакетче смлян черен пипер и чубрицата. Разбърква се всичко добре.

Олиото се загрява в тенджерка и в него се пускат нарязани на четвъртинки 3 главички кромид лук. Пържи се до зачервяване на лука, след което се изважда с решетъчна лъжица от олиото. Лукът не се ползва за лютеницата.

Скилидките чесън се пресоват отгоре върху лютеницата. Постепенно се залива с врящото олио. Отново се разбърква много добре сместа до уеднаквяването ѝ, след което се насипва в бурканчета. Затварят се с метални капачки.

Бурканчетата се подреждат в подходящ дълбок съд, заливат се с вода и се заваряват на огъня да се стерилизират за 30-40 минути.

Излязоха 35 бр. бурканчета с различна големина.

Хитрата лютеница е страхотна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иван Кацаров
Иван Кацаров
Вие добре ли сте?! Не само, че няма нищо хитро, но тази рецепта е лишена от всякаква разумна логика! За какъв дявол ми е да смесвам купешка лютеница (с цялата битова химия в нея) с печени зарзавати?!
Абсурдистан!
05.09.2019 13:55
7