Македонска бутер погача

11/09/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор533345283
"Само погледнете как пластовете сами са се отделили един от друг...много добра рецепта!"
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции16 парчета
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 658
  • Преглеждания за месеца447
  • Преглеждания за седмицата251
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • яйца – 3 бр.
  • жълтъци – 2 бр.
  • кисело мляко – 200 г
  • топла вода – 100 мл
  • захар – 2 с.л.
  • сол – 1 с.л. равна
  • мая – 20 г прясна
  • брашно - 700 г +50 г за разточване
  • краве масло – 200 г за намазване на корите
  • белтъци – 2 бр. за намазване на погачата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Отделно разтворете маята в 100 мл топла вода, добавете захарта и разбъркайте, докато се разтворят. Разбийте яйцата, жълтъците и киселото мляко, добавете ги в брашното. Прибавете разтворената мая и замесете меко тесто.

Покрийте купата със стреч фолио и оставете на топло да втасва за 1 час.
Поръсете работния плот обилно със брашно и размесете втасалото тесто. Нарежете го на 6 равни части и оформете топки.

Всяка топка разточете на кора 35 см и ги положете една върху друга, като помежду им мажете с мекото масло, най-горната кора не мажете. Разточете наслоените кори на една голяма кора с диаметър 60 см, намажете я с останалото масло и нарежете на 16 триъгълника, които навивате на кифлички.

Намажете тава 26 см в диаметър с меко масло и поръсете с брашно. Наредете няколко кифли в кръг около стената на тавата а останалите разположете вътре в кръга.

Намажете оформената погача с разбитите белтъци и оставете така за около 30 минути. След определеното време поставете тавата в предварително нагрята фурна на 200 градуса и печете за около 40-45 минути.

Изпечената погача завийте с чиста кърпа, за да се задуши и омекне.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар