Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Печени Картофи»Магически картофи на фурна

Магически картофи на фурна

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Магически картофи на фурна
Снимка: marcheva14
1 / 4
17/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Магически са, защото са толкова вкусни, че изчезват още от тавичката"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сол - 1 ч.л.
  • розмарин - няколко стръка свеж, наситнени
  • мащерка - няколко стръка свежа, наситнена
  • балсамов оцет - 2 с.л.
  • зехтин - малко
  • масло - 150 г
  • чесън - 4 - 5 скилидки, нарязани на малки парченца
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса;

Форма/тавичка за печене.

Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета. Поставят се в тенджера със студена вода и 1 ч.л. сол. Сваряват се за 15 минути. Изцеждат се.

Времето за сваряване се измерва, след като заври водата. Оставят се настрана.

В купа се поставят наситнените розмарин, мащерка, балсамикото и малко зехтин. Разбърква се.

Тавата за печене се поставя заедно с маслото да се сгорещи във фурната. Изважда се и в средата ѝ се изсипват билките, поръсва се с наситнен чесън и сварените картофи, но да са захлупени един върху друг.

Разбърква се с две супени лъжици, разпределят се и се посолява със сол и черен пипер.

Тавата се връща във фурната и се пече на 160 градуса за 30 минути.

След това време се изважда и с пресата за картофи леко се смачква всяко едно парче картоф, да се разпука, но не и да стане на пюре, и се връща във фурната за още 20 минути на 160 градуса.

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: една елементарна рецепта за едни много вкусни печени картофи, а те са магически, защото са толкова вкусни, че веднага изчезват още от тавичката.

Магическите картофи на фурна са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Ммм вкусни!
07.06.2018 15:36
Ивелина
Ивелина
Още в началото при печенето и разбъркването на картофите ще стане всичко на пюре.
18.02.2018 11:07
6
Даниела Лазарова
Даниела Лазарова
Това не е ли рецептата на Джейми Оливър, представена е и в блога на ilrai Щъркелово гнездо?
09.12.2017 19:47
5
1
2
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Петя Конова, чудесно е , че си качила снимка към тази прекрасна рецепта. Тя е силно елементарна, но си има своето си "тайно" приготвяне, а то е първо, да са нарязани на големи парчета, което аз не виждам при теб, това е важно, предварителното им сваряванане, то някак си личи, не го забелязвам при теб и най-важното е след като са почти готови да се извадят от фурната да се пропукат леко без да се разкашкват с пресата за картофи и отново да се върнат във фурната до готовност. Тази последна част на пропукването с пресата при теб я няма, а то много характерно за тази рецепта, така че снимката ти не отговаря на рецептата, а на рецепта за печени картофи на фурна.
Това е.
18.11.2017 21:04
7
2