Чорбаджийска апетитка от стария тефтер

12/09/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач235107215
"Всичко от този тефтер ни е любимо, защото е ясно, че е супервкусно"
Приготвяне35 мин.
Готвене55 мин.
Общо90 мин.
Порции13
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо876
  • Преглеждания за месеца875
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре зеленчуците. Пиперките почистваме от дръжките, изпичаме и обелваме. След като се охладят и изцедят ги нарязваме на тънки ивици.

Чорбаджийските чушлета режем на две или на три /зависи от тяхната големина/. Доматите смилам в блендер. Магданоза нарязвам на ситно, а дръжките запазваме.

Лукът почиствам от люспи и нарязвам на две. Обелвам скилидките на чесъна и ги поставям в марлената торбичка, заедно с лука, магданозените дръжки, лютата чушка, черния пипер и лавровите листенца. Завързвам добре и я пускам в марината, за да я обогати с вкусови аромати.

За маринатата си приготвям подходящ съд, в който смесвам оцета, солта и захарта. След като заври, намалявам температурата и поставям първо в нея чорбаджийските чушки за около 3 минути.

След изваждането им пускам печените и нарязани пиперки. Изваждам и тях и добавям смлените домати.

Оставям соса да се редуцира до необходимата гъстота. През това време препържвам олио, като в съда прибавям коричка сух хляб /така се избягва мирисът/, която после отстранявам.

В отделен съд пасирам извадените от торбичката лук и чесън. Връщам ги към соса, заедно с препържената растителна мазнина, пиперките и чорбаджийските чушлета.

Оставям да покъкри още 10 минути, прибавям и нарязаният магданоз и отстранявам от огъня. Насипвам в чисти и сухи бурканчета. Стерилизирам вкусната апетитка 10 минути от завирането на водата.

Тази стара рецепта приготвям всяка година и я поднасям с топъл селски хляб. Да ви е сладко!

Съвет: Зеленчуците, на които им предстои мариноване, трябва да се поставят и изваждат едновременно. За тази цел използвам тензухено вързопче или метална кошничка. Така спестявам време докато ги изваждам с решетъчна лъжица, мариновам по-голямо количество и съм спокойна, че няма да се преварят.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар